Добре дошли в уеб сайта на Регионално краеведско дружество - Враца

Календар

Бележити личности от Врачанския край - 2016 година

 

 

210 г. от рождението на Козма Тричков. Крупен търговец, виден врачански благодетел и дарител. Завещал цялото си състояние на просветата и образованието на българския народ.

 

180 г. от рождението на Николчо Хаджиантонов. Съзаклятник и участник в подготовката на Априлското въстание. Първият кмет на Враца след Освобождението (1879). Направил завещание с голямо дарение на читалище "Развитие"

 

165 г. от рождението на Ботевите четници Марко Василев Бошняков и Тодорин Томов – Яврията и опълченците Ангел Димитров Печеняков, Филип Йолов, Георги Торлашки, Миню Николов, Николчо Хаджидинов.

 

160 г. от рождението на Анастас Спасов, известен български иконописец. От 1899 до 1901 години работи във Врачанско. Нарисувал икони за църквата "Константин и Елена" във Враца и за други църкви в Берковско и Фердинандско (дн. Монтана).

 

140 г. от преминаването на Ботевата чета и сраженията във Врачанския балкан. 140 г. от героичната гибел на Христо Ботев и неговите четници.

 

Януари, февруари, март

 

5 януари – 100 г. от рождението на Иван Тодоров – Горуня. Роден в с.Горна Кремена. Политкомисар на партизанския отряд "Гаврил Генов. От 1962 до 1965 г. е началник на Главно управление "Водно стопанство" към Министерския съвет с ранг на зам.министър.

Хидромелиоратор. Народен представител. Борец срещу авторитаризма на Тодор Живков. Убит.

 

6 януари - 120 г. от рождението на Стоян Калъчев. Роден в с. Попица, Белослатинско. Участва в Първата св. войнакато офицер. Журналист. Частен секретар на министър-председателя Александър Стамболийски. На 30 години е избран за народен представител в ХХ народно събрание. Застрелянот наемни убийци в покрайнините на София.

 

6 януари – 115 г от рождението на Иван Докев. Библиотекар и общественик, оставил незабравими спомени у поколения врачани. Културен деец. Спасява част от книгите на читалище "Развитие" по време на бомбардировката на града през 1944 г.

 

14 януари – 100 г. от рождението на скулптора Владимир Цветков. Автор на скулптурната част от паметниците на "Вестителят" и "Радан войвода" във Враца.

 

21 януари – 110 г. от рождението на художника Крум Панов. Роденият във Враца живописец е популярен не само в България. Негови картини красят много частни галерии в Стара Европа и света. Той е известен с това, че е един от последните художници, рисуващи на статив директно на място в природата. Под неговата четка са оживели чудни кътчета от Згориград, Враца, Искърското дефиле.

 

22 февруари – 90 г. от рождението на скулптора Петко Мичев, наречен „майсторът на одухотворените пластики”. Роден в с. Старо село, община Мездра. Художник, скулптор. Работи портрет, композиция и декоративна пластика, предимно от дърво. Автор на барелефа на Дико Илиев в Оряхово.Негови творби красят художествените галерии на много български градове и градове във Франция, Япония, Русия.

 

17 март – 80 г. от рождението на акад. Валентин Станков. Езиковед. Роден в Мездра. Основни научни приноси - морфология на съвременния български език (особено глаголната система), история на новобългарския език, езикова култура и езоково строителство. Има големи заслуги в изследването на историята на нашия книжовен език.

 

 Април, май юни

 

1 май - 70 г. от рождението на художника Росен Спасов. Живее и работи във Враца.

Изявява се предимно в областта на графиката, рисунката и кавалетната живопис. Участва в

Международните биеналета на графиката, в общи и представителни изложби на съвременната българска графика в страната и чужбина.

 

17 май - 100 г. от рождението на проф. Михаил Мичев. Роден в с. Царевец. Икономгеограф. Научен работник. Краевед.

 

 

25 май - 80 г. от рождението на Златка Петрова - Доцент д-р на педагогическите науки. Педагог, научен работник, поетеса, художничка. От 1971 г. е преподавател в Института за детски учителки във Враца, а от 1979 до 1994 г. е негов директор. Автор на десетки статии и доклади в областта на предучилищното обучение и възпитание. Носител на "Наградата на Враца" за 2001 г.

 

 31 май – 60 г. от рождението на Румен Стоманярски. Кмет на община Враца 2 мандата (1995-2003). Почетен гражданин на Враца (2006).

 

19 май - 140 г. от гибелта на Коста Буюклийски. Деен член на ч-ще "Напредък" във Враца. Член на местния революционен комитет. Борец занационално освобождение, убит при по време на събитията, около похода на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския балкан на 19/31май 1876 г.

 

 

18 (ст. ст.) /30 май - 140 г. от гибелта на Давид Тодоров и Стоян Войвода.

Давид Тодоров е роден във Враца. Борец  за национално освобождение. Член на щаба на Ботевата чета, близък приятел и съветник на войводата. На 18май (ст.стил) между възвишението Милин камък и бърдо Веслец загива в престрелка с турските войски и башибозук.

Стоян войвода е роден в Стара Загора. Ботев четник. Загива (18 май) в м. Прапора между селата Алтимир, Бързина, Липница и Галиче.

21 май (ст. стил) 1876 г.  в близост да м. Кривульо над с. Челопек загива в престрелка с черкезите подвойводата на Ботевата чета Петър Спасов Симеонов – Перо Херцеговинеца.  Паметен знак на лобното място на героя.

 

13 юни – 140 г. от гибелта на Никола Войновски.  Роден в Габрово през 1849 г. Военен командир на Ботевата чета. Участва в завладяването на парахода "Радецки", в боевете на Милин камък (18 май) и във Врачанската планина (20 май). След гибелта на Христо Ботев оглавява голяма част от четата и я повежда към Централна Стара планина, където загива в бой с турската потеря край село Чифлик, Ловешко на 13 или 14 юни 1876 г.

 

Юли, август, септември

 

 

13 юли  -  80 г от рождението на художника Павлин Коцев. Роден в с.Типченица, Врачанско. Завършва Художествената академия, където първите две години учи скулптора при проф. Иван Фунев. През 1963г. завършва специалност Графика. Специализира в Париж ( през 1974 г.), Санкт Петербург и Москва ( през 1982г.). Носител на наградата на СБХ на името на Андрей Николов.

Годишнина: 80

 

18 юли – 80 г. от рождението на скулптора и художника Илия Беширов. Роден в Рогозен.  През 1964 г. става директор на Професионална Гимназия по Каменообработване в Кунино, Врачанско. По-късно е поканен за директор на Врачанската художествена галерия. През дългия си творчески път създава множество паметници, паметни знаци и скулптурни творби. В един по-късен етап от своето творчество Илия Беширов създава и множество живописни творби.

 

14 август – 140 г. от рождението на Васил Атанасов Бояджиев. Роден във Враца.

Живописец и график. Археолог. Изтъкнат общественик с много инициативи в областта на

художествената култура, археологията и етнографията във Врачанско и Видинско.Основател на Археологическия музей във Видин. Автор на портрети, пейзажи, графики. Има над 200 публикации по археология, етнография и история. Урежда много самостоятелни изложби.  През 1894 г. представя първото си концертно рисуване. Умира във Видин.

 

16 август – 90 г. от рождението на археолога, историка и неуморен краевед Богдан Николов, един от откривателите на втория дял на Рогозенскито съкровище, автор на множество изследвания в областта на археологията и историята.

 

18 август – 50 г. от рождението на Проф. Вихрен Бузов. Роден във Враца.

Научните му интереси са в областите на: Логиката, Философията на езика и Философията на правото. Чете лекционните курсове: Логика и Философия на правото.

 

18 август - 110 г. от рождението на народната певица Маша Белмустакова. Родена в с. Борован – с бащино име Маришка Вълчева Босашка. Започва своята кариера като солистка на Радио Врана и Радио София. Има записи на повече от 70 песни. Била е солистка на фолклорен състав "Средец". Създава първата битова певческа група "Наша радост" (1954г.). В репертоара си има над 250 народни песни, които дарява на Института по музикознание при БАН. Нейните песни се намират в златния фонд на Българското национално радио.

 

27 август – 80 г. от рождението на поета Радослав Линковски. Роден в с.Търнава.Публикувал е стихове във в."Отечествен зов", "Септемврийско дело", сп."Отечество", сборника "Дъга", алманасите "Море" и "Мизия" и др. Носител на награди от конкурси за поезия във Враца и Монтана. "Тъжна есен" е първата му стихосбирка. Освен стихове е написал и публикувал много разкази, есета, очерци, статии, фейлетони, хумористични стихове.

 

30 август - 90 г. от рождението на Проф. Бистра Цветкова. Родена в София. Историчка. Дъщеря на дългогодишния учител от  Враца Андрей Цветков. Удостоена със званието "Почетен гражданин на Враца" (1982). Автор на множество разработки в областта на средновековната история на България.

 

28 юли/ 9 август  1876 г. в русенския затвор умира Лукан Тодоров  - Галишки.  Роден в с. Галиче. Председател на Галишкия революционен комитет през 1876 г. и куриер на Врачанския революционен комитет. Борец за църковно и национално освобождение. Умира от инквизиции в затвора в Русе (28 юли).

 

10 септември – 80 г. от рождението на писателя Живко Сотиров. Роден в Криводол. Живее във Варна. Носител на "Наградата на Криводол" (2006).

 

18 септември – 70 г. от рождението на Емил Кръстев. Роден в гр. Враца. Кандидат на филологическите науки (доктор по литература) от 1993 г., доцент от 1997 г.в ЮЗХ "Неофит Рилски"- Благоевград, където е преподавател по методика на обучението по

литература. Член на СБУ - клон Враца. Автор на разработки по методика на обучението по литература.

 

Октомври, ноември, декември

 

29 септември/ 11 октомври – 120 г. от рождението на Иван Велков Ангелов. Роден в гр. Враца. Дългогодишен учител, директор на Мъжката гимназия във Враца, инспектор по история в Министерството на народната просвета. Заслужил учител (1969). Автор на много исторически публикации за града.

 

3 ноември – 70 г. от рождението на художника Тодор Ваков. Роден в с. Хайредин. Художник - живопис и графика. Първото му участие в голяма изложба е през 1967 г.

с графики в цикъла "България". От 1975 г. неизменно присъства в общите художествени изложби. Има редица самостоятелни изложби, от които едната е в Париж, където специализира през 1991 г., и в Хамбург, Берлин, Варшава и Прага.

 

 

11 декември – 80 г. от рождението на художника приложник Вергил Ангелов Варджийски. Роден в с.Чирен. Художник - художествени занаяти.  Автор на научни публикации, статии и книги.Участва в групови, национални и международни изложби на народните художествени занаяти - обработка на полускъпоценни камъни, традиционни български накити, сувенири от митерали, дърво, метали.

 

27 декември – 100 г. от рождението на Иван Митев – краеведа на Ботунския край. Роден в с. Голямо Бабино. От 1937 до 1977 г. е учител по литература и директор на основното училище. Притежава в ръкописи: " История на с. Пудрия от основаването му до 1944 г . "; "История на кооперативното движение в с. Пудрия (1919-1989)";  "История на пионерската организация в с. Пудрия";  "История на родовете от с. Пудрия"; сборника "Ботуня легенди нашепва" (легенди и предания от с. Голямо Бабино и с. Пудрия).

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.