Добре дошли в уеб сайта на Регионално краеведско дружество - Враца

ВРАЧАНСКИТЕ ПОТАЙНОСТИ НА ЕМИЛИЯН СТАНЕВ - Весела Пелова

20 Октомври 2011г.
ВРАЧАНСКИТЕ ПОТАЙНОСТИ НА ЕМИЛИЯН СТАНЕВ - Весела Пелова

Личността на прочут писател като Емилиян Станев винаги дава повод да се вгледаме не само в неговото творчество, но и в неговата личност. Благодарение на литературоведи и изследователи, днес започват да се издирват и разкриват непознати страни от живота на писателя. Откриват се неизвестни събития, не по-малко драматични и вълнуващи от романите му. А може би по-точно е да се каже, че в романите му има следи от драматичните събития на неговия собствен живот. И тези следи водят към…Враца.

             “Искам да знаеш, че ти си образа на моите героини от “Търновската царица” и “Крадецът на праскови”. С тези думи Емилиян Станев се обръща към една жена, много години след като пътищата им са се разделили; много години след като тези романи са направили от него прочут писател и са стигнали до сърцата на милиони читатели и зрители. И тази жена, е… бившата му жена, неговата първа съпруга, врачанката Екатерина Панталеева Могиланска. Днес, след още по-вече години, този факт за пръв път се разкрива от единствения близък, пред когото тя е споделила този разговор.  Всъщност, единственото което е споделила изобщо за първия си и единствен съпруг пред свои близки. Защото след развода им тя унищожава всеки документ, снимка и писмо, опитвайки да унищожи и спомена за този 10 годишен брак, започнал щастливо и завършил с фатална раздяла. Фаталният драматизъм на тази любовна сага личи най-ярко от факта, че и двамата изтриват всяка следа от съвместния си живот. Емилиян Станев постъпва с особено крайна ярост – изтрива фактите за своя първи брак дори от… биографията си. А заедно с фаталнията си връзка изтрива и всички факти относно врачанската си връзка, свързани и с врачанската гимназия и родния си вуйчо – кмета Иван Симеонов.

            Напълно неизвестна до днес, вдъхновителката на неговите вълнуващи и трагични героини е родена във Враца през 1911 г., в семейството на търговеца Могилански.   Емилиян Станев се запознава с брат й Васил, когато идва във Враца при своя вуйчо-прочутия кмет Иван Симеонов, за да завърши като частен ученик Врачанската мъжка гимназия. Двамата са близки приятели и съмишленици – членове на Демократическата партия във Враца. когато Иван Симеонов е избран за кмет, съратникът му Панталей Могилански е избран за общински съветник и двамата рамо до рамо решават съдбините на Враца. Та нищо по-естествено няма от това, вуйчото “владика” да запознае племенника си с децата на своя най-близък приятел. И така бъдещият писател, изгонен вече от няколко гимназии в родния си край, започва да се чувства добре дошъл в голямото патриархално семейство на търговеца Могилански. Стават приятели със сина му Васил и другите деца в семейството – още един брат и две сестри.

Особено е привлечен от уютната къщичка в лозята, най-типичното място за отдих на врачани, което така прилича вероятно и на лозята на търновци. И за никого не е изненада, когато Никола Станев (както е истинското име на писателя) се оженва за красавицата Екатерина. Те се установяват в София, но притегателната сила на Враца и по-точно на врачанските лозя не намалява. Всяко лято те са гости на лозето на врачанската рода, за което и днес те си спомнят и разказват с удоволствие. Тези щастливи години обаче, също като в романите на писателя, завършват с драматичен обрат. През 1943 г. те се разделят окончателно и гордата врачанка никога вече не пожелава да види своя ставащ все по-прочут бивш съпруг. По спомени на роднините им, тя е отклонявала твърдо всеки опит за запазване на връзката им, всеки опит за контакт. Независимо от скромния си и навярно нелек самотен живот, тя не приема и никаква помощ от него, каквато той се е опитвал да й предложи, за да завърши живота си в горда самота, на 92 години!

 

            Какъв роман крият тези фатални събития? Може би романът на самия Емилиян Станев, най-истинският, който така и ще остане ненаписан.

 

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg