Добре дошли в уеб сайта на Регионално краеведско дружество - Враца

Мъдри думи за ЛЮБОВТА И … ЖЕНИТБАТА

13 Февруари 2012г.
Мъдри думи за ЛЮБОВТА И … ЖЕНИТБАТА

ГОРИ, ЛИБЕ, ГОРИ,

я за тебе гора

като лен за вода,

босиляк за роса,

трендафил за сенкя…

Любовта е огън. На човек, когото обичш, ще кажеш: „Изгорех за тебе!”, на човек, който вече ти е безразличен: „Отгорех от тебе!”, пък каквото ще да става. И друго ще кажеш: „Дето ме викат – там ходя, отдето ме гонят – оттам бягам!”, защото „Младост до века не трае, на младост биват полуди!” когато те корят, че честичко „прескачаш” момини порти и невестини двори, пък и... „Добро време и хубава жена не омръзват.” И трето ще кажеш: „ Една е тази, дето на сърце ми е паднала, на сърце ми е легнала! – От нея кой има сили да ме отдели?”, а нали „Севда е по-лоше от болест” и „Кашлица и любов не могат да се скрият.” Това е така, но все пак запомни:

- „По премена срещат, по ум изпращат.”

-   Ум царува, ум робува, ум патки пасе.”

-   От много ум глава не боли.”, но котато си „луд за двама” и „ни се водиш, ни се караш”, а „глава не увира” нека бъде „Глава правила – глава теглила!”

 

Щом си стигнал до женитба, още „акъл ще ти дам” за това „женило – пусто чернило”, за това „венчило – черно робило”:

 

-   Вземи си мома работна, дето „крак не подвива”, защото старите казват „Залудо работи, залудо не стой!” и „На работливите работата секогаш спори.

-   Вземи си мома гиздава, да е „като байрак на орото”, „като на пара да стъпя”, „като оди – чаршията да носи” .

-   Вземи си мома хубава, макар че има дума: „Много (х)убост не е на (х)убаво!”, „Хубост в паница не се топи.” и още - „Който има хубава булка панаир му не требва”.

-   „От мааната жена и наапана чушка далек да бегаш!” и да помниш -  „Малка мома – ранно цвете.”

-   Вземи си мома „от своята черга”, защото „секо село си има башка адет, па и сека къща” – тъй ще сте „лика прилика като два стръка иглика”.

-   А дали е умна и разумна и дали за теб милее, ще я изпиташ, като я попиташ три неща: какво е по-бързо от вода,какво е по-сладко от меда, какво е най-мило на света?Ако ти отвърне: „око е най-бързо на света, сън е по-сладко от меда, либе е най-мило на света” – вземи я.

-   Най -  накрая – каквото и да ти приказват, знай - то е „до късмет”: не случиш ли – „С чрън повой си повиван”, случиш ли – „Късмет си извадил”. Ама и тогава „на жена вера да немаш” и  й са „радвай само коги спи, инак ше а разглезиш”!

 

Ако е приказката за жената, слушай:

-   Не глези си жената – ще ти се качи на главата.

-   На кон, дето стои, на куче, дето лежи и на жена, дето мълчи вяра да нямаш.

-   Вол се връзва за рогата – жена за езика.

-   Коя кокошка много крека, яйца не снася.

 

За дом и челяд хората казват „Къща – църква, жена – уруглица, деца – грозд, крави – ангели, кола – топ.”, но да си „опичаш акъла” – „Първо да помисли главата – после да продума устата”, защото „от гадините само гарванът се жени на къща, затова е толко чрън.” Но ако уви те налегне тази участ сам си се теши с мъдрите думи „само не се живее” – „сама ръка и в Дунав се не мие”... и най-важното:

КОЙТО СЕ ЖЕНИ, МАМО, БЕЗ ЛЮБОВ,

без любов, мамо, и мерак -

булчето му да е, мамо, царкинче,

нему се струва циганче.

Който се жени, мамо, с любов,

с любов, мамо, и мерак,

булчето му да е, мамо, циганче,

нему се струва царкинче…

 

Народните мъдрости от Врачанския край, събра и подреди Калина Тодорова – РБ „Христо Ботев”

 

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg