Добре дошли в уеб сайта на Регионално краеведско дружество - Враца

ФОТО-ДИНЕТО – СЕМЕЙНА ФОТОГРАФСКА МАРКА - Весела Пелова

20 Януари 2012г.
ФОТО-ДИНЕТО – СЕМЕЙНА ФОТОГРАФСКА МАРКА - Весела Пелова
Със самочувствието на един достоен живот, заснет за поука на поколенията

 

В разгара на голямата икономическа депресия която разтърсва Америка, а след нея и Европа, един млад предприемчив врачанин поставя основите на своята стопанска дейност. Динето – Константин Филипов и преди това е познат на цяла врачанска околия като редовен победител в надбягванията за дружественото знаме на врачанското колоездачно дружество. Първото си успешно начинание, което той започва след построяването на собствен дом е откриването на бакалница. Предвидливият врачанин изгражда дома си с дюкяни към бул. “Александър !” – сега “Хр. Ботев” и дълбоки зимници, за съхранение на стоки. Започва да прави и продава домашно овче мляко и сирене, произведено от собствените му 300 овце. За тях той построява нова модерна кошара край “Старата могила” и наема едно каракачанско семейство да ги гледа.

Самочувствието от първите постигнати успехи и любовта му към машините го нареждат сред първите притежатели на собствен фотоапарат във Враца, с който той започва да заснема своите постижения. А на гърба на снимките полунашега-полусериозно, изписва своя домашна фотографска марка – фото-Динето. Така започва да създава фотоархив, с който запечатва дейността си като търговец и любител на машините, човек с широки интереси и грижлив глава на семейство.

Благодарение на неговите снимки, дарени на Държавен архив – Враца от дъщеря му – Даринка Константинова, врачани днес могат да научат за постиженията на един предприемчив и достоен врачанин. Животът на Динето е прекрасно олицетворение на предприемчивия врачански дух някога, след Освобождението. Същият този дух, който е оставил христоматийни примери за дейността на врачанското занаятчийство и довел до създаването на врачански търговски марки в копринарството, коларството, търговията и др. Константин Филипов е представител на стотиците трудолюбиви, предприемчиви и изобретателни врачани, благодарение на които във Враца е кипяло занаятчийството и търговията, благодарение на които градът се е съвземал не еднократно както след войните, така и след големите бедствия, които го сполетяват в нелеката му история.

Динето – както е известен на цялата околия е не само пълен с идеи за работа, които реализира успешно, но има и завидно чувство за достойнство, с което оценява значимостта на създаденото с честен труд. Затова започва да заснема с гордост постиженията си за пример на поколенията. На снимките виждаме първият му търговско-стопански успех – създаването на кошарата с 300 овце край “Старата могила”, които носят надпис “Модерно стопанство - Динето” и “Модерна кошара”.

Няколко години по-късно, привлечен от машините и моторите, които изучава всяка година на Пловдивския панаир, решава да вземе кредит от Врачанската популярна банка и да закупи дарак за вълна и чепкало за разбиване на парцали. Увлечението му по машините продължава със закупуване на триор за почистване на житото от плевели, построява и маджунарница. Така създава в дома си няколко работилници за нуждите на дребните врачански земеделци, които гледат добитък и добиват вълна, произвеждат жито и захарна тръстика. От цялата околия започват да пристигат каруци с натоварена вълна за дарака, жито за триора и тръстика за варене на маджун. Понякога в усиления сезон земеделците чакат с дни на малката улица “З0-ти септември”, защото Динето е разчитал само на своето семейство, съпругата, двете баби и двете дъщери, които още от ранна възраст започват усърдно да помагат на родителите си. Трудолюбието е пословично и в бащиното семейство на съпругата му – дъщеря на Александър Монов, дърводелец в коларница “Гранит”. Завършила стопанското училище, тя става изкусна шивачка, а братята й откриват дърводелска работилница.

Динето, забележителен с любовта си към техниката, купува не само машини и инструменти. Роден през 1903 г. – когато се създава колоездачното дружество във Враца -  само след десетина години си закупува велосипед и става един от най-активните му членове. След колелетата, двамата с приятеля му Филип Катранкев стават и едни от първите притежатели на мотоциклети във Враца. Моторът на Динето носи регистрационен номер 3. Тогава хит са моторите с кош, защото позволяват да се натоварят по-вече приятели и да потеглят на пътешествие из страната. А благодарение на страстта си към фотографията, днес ние с удивление можем да видим, че рокерските походи в България имат сериозна традиция във Враца, гордо документирана от “Фото-Динето”.  Рокерската група на врачани през 1934 г. е в състав : Динето, арх. П. Дограмаджиев, Иван Н. Петракиев, Георги Ц. Тодоров, братя Радо и Ангел х. Антонови, Динко Стубленски, Васил Малев и Филип Катранкев. Те предприемат поход до Долината на розите, от където Динето изпраща всеки ден по две картички до годеницата си Богдана Александрова. С моторите цялата компания редовно пътува до Леденика, до Берковица, Вършец и чак до Видин. А снимките, с надпис “Фото-Динето” прилежно документират техните екскурзии със самочувствието на хора, които след достойния труд, се наслаждават на достоен отдих. Затова съвсем логично Динето става притежател и на един от първите автомобили във Враца, за гордост на цялата махала, която се снима с удоволствие край нея.

 

    Един удивителен надпис виси още в някогашната работилница: ”На видимо бедните, но трезви, чесни и трудолюбиви клиенти работя без пари”. Все още са живи и някои от някогашните комшии на Динето, които и днес си го спомнят с пословичната му честност, трудолюбивост и изобретателност, с уважението му към трезвите и почтени хора и готовността винаги да услужи и помогне на предприемчивите. Динето – един достоен представител на някогашния врачански дух, който днешните врачани трябва да помнят.

 

Весела Пелова – главен експерт в Държавен архив Враца

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg