Добре дошли в уеб сайта на Регионално краеведско дружество - Враца

ЦАРСКОТО ПОКЛОНЕНИЕ НА МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ - Весела Пелова

1 Февруари 2012г.
ЦАРСКОТО ПОКЛОНЕНИЕ  НА МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ - Весела Пелова

На 7 май 1930 г. врачани посрещат необичайни гости начело с цар Борис ІІІ. Внушителната делегация включва главите на всички вероизповедания в България – главния равин, главния мюфтия, представителите на сръбската, арменската, руската патриаршии, както и всички владици и представители на Светия Синод. Тези авторитетни лица обаче идват да вземат участие в едно траурно шествие – в изпращането на Врачанския митрополит Климент в последния му път. Своята почит на един от най-достойните врачански владици, заемал този пост след Софроний Врачански, идват да окажат и министрите от врачанския край – проф. Ал. Цанков – председател на Народното събрание и Цв. Бобошевски. Тук е целият врачански гарнизон. Шествието минава от стария Митрополитски дом по улица Княжеска, Възнесенска, Петропавловска, и от там стига до “Св. Николай”.

 Това грандиозно събитие е забележително в противоречивата врачанска история не само с авторитета и броя на делегатите, но и с единодушието на обществеността за огромната загуба. От 1914 г., когато Браницкия епископ Климент заема врачанския трон, до смъртта му на 3 май 1930 г., той служи 16 години във Врачанската епархия. Време и малко и много. Свързва името си с откриването на Черепишката семинария. Той става духовен водач в най-тежките периоди – по време на Балканските войни, на последвалата разруха, покруса и ожесточените противоборства през 20-те години, трагедията при опожаряването на Враца през септември 1923 г. Но успява да изпълни непоколебимо и безукоризнено своята роля. Издигнат е и на поста наместник-председател на Св. Синод. Не са много личностите, които са оценени така високо, еднозначно и недвусмислено от врачани, без да има около тях противоречия и ожесточени борби.

Може би затова и шествието в последния път на Митрополит Климент придобива такъв грандиозен размер и среща такъв широк отзвук не само във Враца, но и цялата страна. Може би затова то е заснето и на първия документален филм за Враца. Във врачанския архив се пази неговият сценарий, в който са описани кадър по кадър заснетите картини. Дори и само от този опис се добива представа за неговата внушителност. Тези кадри са излъчени в цяла България, по време на кинопрегледите. Най-дълбоко впечатление на гражданството е направило преклонението на Царя пред гроба на митрополита. Той стои гологлав под проливния дъжд, примесен с градушка и светкавици, който се изсипва в момента на полагането на тялото в гробницата. Заедно с почетната рота и свещениците остава докрая. Въпреки че първият документален филм за Враца вече е изгубен, но са запазени стари снимки, които могат да дадат представа за величината на събитието и за значението на митрополит Климент за Враца. Една личност, чиято роля за историята на града врачани могат да преоткрият.

 

                                               Весела Пелова – Териториален архив - Враца

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg